Svetový deň vidieckych žien

15.10.2012 07:27

 

15. 10. SVETOVÝ DEŇ VIDIECKYCH ŽIEN
 
Svetový deň vidieckych žien, pripadajúci na 15. októbra, má ľudstvu pripomenúť významnú úlohu, ktorú zohrávajú vidiecke ženy pri rozvoji poľnohospodárstva a vidieka, pri zlepšovaní potravinovej bezpečnosti i odstraňovaní chudoby na vidieku.
      Ako ďalej uvádza Organizácia Spojených národov na svojej stránke, prvýkrát sa Medzinárodný deň vidieckych žien slávil 15. októbra 2008. Rozhodlo o tom Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii A/RES/62/136 z 18. decembra 2007. Na štvrtej Svetovej konferencii o ženách v Pekingu v roku 1995 účastníčky navrhli, aby sa Medzinárodný deň vidieckych žien slávil 15. októbra pred Medzinárodným dňom potravy (výživy). 
     V mnohých krajinách sveta sa vidiecke ženy podieľajú na poľnohospodárskej výrobe, zabezpečovaní vody a ďalších potrebných vecí pre rodinu. Okrem toho sa venujú aktivitám mimo farmy, aby zlepšili životnú úroveň rodiny. Navyše, starajú sa o deti, chorých i staršie osoby.
      Avšak vidiecke ženy neraz nemajú možnosť ochrániť svoje právo na pôdu, ba ani nemávajú prístup k takým potrebným službám, akou napríklad je lekárske ošetrenie, alebo k vzdelaniu. Preto aspoň raz v roku, na Medzinárodný deň vidieckych žien, by si celý svet mal uvedomiť, nakoľko dôležitá je ich práca.