Aktuality 61 / Výzva Nadácie SPP

30.06.2009 06:01

Nadácia SPP opäť oporou pre znevýhodnených

Nadácia SPP otvára ďalšie kolo grantového programu Opora. Od júna 2009 tak podporí inštitucionálny rozvoj mimovládnych organizácií poskytujúcich sociálne služby a individuálny rozvoj klientov sociálnych zariadení. Na program vyčlenila Nadácia SPP v tomto roku až 86 000 EUR.

Grantovým programom na podporu znevýhodnených skupín obyvateľstva Opora prispieva Nadácia SPP ku skvalitneniu starostlivosti o ľudí v nepriaznivej sociálnej situácii. V roku 2009 je program prioritne zameraný na dve oblasti: Inštitucionálna podpora mimovládnych organizácii naviazaná na inovatívne integračné aktivity (uzávierka: 9. septembra 2009) a Podpora tvorby a realizácie individuálnych plánov rozvoja osobnosti klientov v zariadeniach sociálnej starostlivosti (uzávierka: 3. marca 2010).

Prvá oblasť je zameraná na inštitucionálny rozvoj mimovládnych, neziskových organizácii, ktoré svojou činnosťou zvýšia kvalitu života ľudí so znevýhodnením. Cieľom podpory Nadácie SPP je prispieť k zvýšeniu konkurencieschopnosti tretieho sektora tak, že organizáciám umožní posilniť ich vnútorné kapacity. Externá komisia zložená z odborníkov v sociálnej sfére vyberie v každom z ôsmich krajov Slovenska jednu organizáciu, ktorá môže získať príspevok na svoj inštitucionálny rozvoj vo výške 6 660 EUR. Celková suma určená na prerozdelenie v tejto oblasti je 53 280 EUR. Uzávierka 9. 9. 2009

Druhá oblasť podpory v rámci programu Opora sa zameriava na projekty, ktoré vychádzajú z aktuálnych potrieb znevýhodnených ľudí, podporujú ich spoluúčasť na zmenách v záujme zvýšenia kvality ich života a aktivizácie ich potenciálu. Individuálny prístup považuje Nadácia SPP za nevyhnutnosť pri poskytovaní sociálnych služieb klientom. Na podporu realizácie individuálnych plánov rozvoja osobnosti klientov v sociálnych zariadeniach je v rámci tejto oblasti určená suma 32 720 EUR. Maximálna podpora na jeden projekt bude 1 660 EUR. O podporu sa budú môcť uchádzať štátne i neštátne zariadenia poskytujúce sociálne služby. Uzávierka 3. 3. 2010

V priebehu piatich rokov podporila Nadácia SPP v rámci programu Opora modelové, inovatívne a progresívne projekty 167 organizácií a zariadení celkovou sumou 300 tisíc EUR (viac ako 9 miliónov slovenských korún). Ďalšie informácie týkajúce sa možnosti zapojenia sa do grantového programu získajú záujemcovia na internetovej stránke Nadácie SPP.

Podrobnejšie informácie nájdete na https://www.nadaciaspp.sk/index.php?cmd=article&aid=208&lang=sk#top