Terra Madre Day 2012 na Zbojníckej zabíjačke

05.12.2012 09:19

 

Naše konvívium Slow Food Banská Bystrica zorganizovalo svoj prvý Terra Madre Day, ktorý bol spojený s Nadregionálnymi majstrovstvami v zabíjačke na Salaši Zbojská.ktoré pritiahli množstvo návštevníkov z celého Slovenska.

Súčasťou podujatia bol aj informačný workshop pre verejnosť na  tému: „Tradičné miestne produkty – Zabíjačka na Zbojníckom dvore “, workshop a podujatie bolo zaradené do celosvetovej siete podujatí na oslavu miestneho jedla a potravín - Terra Madre Day. Na workshope sme prezentovali „Tradičné miestne produkty – návraty k tradíciám“ (O.Luptáková, podpredsedníčka SF BB), „Jedlo z blízka, od gazdu k spotrebiteľovi“ (I.Pašmík, predseda SF BB) ale aj „Terra Madre a Salone del Gusto – prezentácia Salaša Zbojská na medzinárodnom veľtrhu v Turíne“ – fotoprezentácia. Škoda len, že sa neuskutočnila návšteva partnerských konvívií z Prahy

Celé podujatie sa napriek nie najlepšiemu počasiu stretlo s veľkým záujmom a navštívilo ho viac ako 3000 návštevníkov  

Sedlo Zbojská po celý deň naďaleko rozvoniavalo zabijačkovými špecialitami, folklórom.  V zabíjačke súťažilo 9 družstiev, ktoré predvádzali prípravu svojich špecialít. Vstupné bolo 6 euro a mohli jesť a ochutnávať "skoro zadarmo " celý deň. Niektorí " tí čo nemali ani dna " si veru aj vyskúšali čo je to choroba ČEMER, ktorou najmä v minulosti trpeli všetci mocipáni, keď sa pri zábavách plných jedla a pitia prežierali. 

Súťažilo aj naše kombinované družstvo, do ktorého sa zapojili členovia nášho konvívia.

Určite to bola veľmi podarená oslava dobrého tradičného jedla a zvykov

 

FOTOGALÉRIAVIDEO1VIDEO2 

Videoupútavka

 

Spracoval: I.Pašmík