Aktuality 88 / Akcie Ekopolis

10.09.2009 06:15

 

Workshop "Interpretácia miestneho dedičstva a verejné priestranstvá"

     V každom meste, dedine či regióne existujú zaujímavé miesta, pamiatky, ale aj príbehy, spomienky, tradície či povesti. Súbor tohto všetkého tvorí tzv. miestne dedičstvo, ktoré tvorí identitu miesta. Na Slovensku sa však toto miestne dedičstvo iba málokedy prejaví na výzore či usporiadaní verejných priestranstiev. Ďalší z cyklu workshop o verejných priestranstvách sa preto bude venovať tomu, ako informovať návštevníkov mesta či regiónu o jeho hodnotách a ako sprostredkovať tieto hodnoty miestnym obyvateľom.

Workshop sa uskutoční 22. septembra 2009 vo Zvolene, v konferenčnej miestnosti penziónu Almada od 9,00.

Prihlášku na stiahnutie nájdete TU

 Workshop je súčasťou série piatich stretnutí k téme verejných priestorov. Témami ďalších stretnutí bude:

 - „Dlhodobá udržateľnosť a starostlivosť o zelené plochy a verejné priestory"
-  „Dreviny ako súčasť verejných priestorov"


Z doteraz realizovaných stretnutí sú prezentácie lektorov a výsledky aktivít na stiahnutie na webe https://www.ekopolis.sk/programy/ine-programy-a-aktivity/priestory-pre-ludi.html

Ide o na témy:
- „Voda ako súčasť verejných priestorov"
- „Zapojenie verejnosti do plánovania a vytvárania verejných priestorov"


Pozvánka na vyhlásenie VI. ročníka programu PrieStory

Vyhlásenie nového ročníka programu PrieStory bude 24. septembra 2009 o 10,00 v Rumanovej. Súčasťou stretnutia bude aj obhliadka historického parku v Rumanovej, ktorého úprava bola podporená z programu PrieStory v tomto roku.

Nadácia Ekopolis s podporou ČSOB Finančná skupina vyhlasuje už 6. ročník grantového programu PrieStory. Poslaním programu je podporiť vytváranie  krajších verejných priestranstiev po celom Slovensku s aktívnym zapojením ľudí už do etapy plánovania úprav.
Prioritnou tohto ročníka budú „Priestranstvá v mestách pre susedov“. Podporu teda môžu získať projekty zamerané na úpravu priestranstiev pre skvalitnenie života obyvateľov, vytváranie menších námestíčok či úpravu priestorov medzi panelákmi umožňujúcu stretávanie sa obyvateľov aj návštevníkov. Podporené však budú aj iné zmysluplné projekty mimo prioritnej témy. VI. ročník programu PrieStory realizujeme ako súčasť projektu UrbSpace financovaného z programu Central Europe.
Po vyhlásení budú na tomto mieste od 24. septembra  2009 zverejnené propozície programu aj formulár pre uchádzačov o podporu z radov mimovládnych organizácií a neformálnych skupín občanov.

Doteraz bolo v rámci programu PrieStory úspešne upravených 19 priestranstiev po celom Slovensku, ďalšie štyri pribudnú do konca tohto roka. Ako zatiaľ posledný bol verejnosti do užívania odovzdaný upravený vstupný areál historického parku v Rumanovej (okr. Nitra). Informácie o tomto projekte nájdete aj na www.meteorit.sk