Dotácie na rozvoj vidieka vyhodnotia nanovo

03.03.2017 08:17

Dotácie na rozvoj vidieka vyhodnotia nanovo

02.03.2017 | Ján Kováč | © 2017 News and Media Holding

Nespravodlivosť pri rozdeľovaní grantov a podozrenia z úplatkov budú mať napokon vážnejšie dôsledky. Eurofondovú výzvu za 200 miliónov eur budú napokon vyhodnocovať nanovo. Z tohto balíka sa dajú financovať napríklad opravy verejných budov, chodníkov, turistický ruch, kultúrne podujatia a podobne. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná teraz rozhodla, že peniaze rozdelí podľa nových kritérií, i keď predtým sa priklonila k inému, menej radikálnemu riešeniu.

Dôvodom je podľa zákulisných informácií okrem iného vyšetrovanie Národnej kriminálnej agentúry a tlak Združenia miest a obcí Slovenska. Na čudné metódy pri rozdeľovaní grantov upozornil TREND minulý rok v máji.

Čo sa stalo

Táto finančne lukratívna výzva mala mimoriadne zlú povesť. Veľká časť prijímateľov ju považovala za netransparentnú a nespravodlivú. Chýbali jasné kritériá, zloženie hodnotiacej komisie bolo utajené a podľa zákulisných informácií tam sedeli ľudia, ktorí tomu nerozumejú. Prijímateľov podľa informácií TRENDU obiehali vyberači úplatkov, ktorí si okrem 100-tisícovej odmeny pýtali navyše ešte aj možnosť rozhodovať o použití peňazí vo verejných obstarávaniach.

Prijímateľmi pri tejto výzve sú združenia, ktoré zastrešujú obce, firmy a tretí sektor. Volajú sa miestne akčné skupiny, skrátene MAS-ky. Dostanú balík peňazí, ktorý by mali potom rozdeľovať na zmysluplné projekty v danom regióne. Cieľom je zapájať komunitu, riadiť rozvoj vidieka na princípe “zdola nahor”. Žiadatelia mali vypracovať stratégie rozvoja, podľa ktorých sa rozhodne, či dostanú peniaze.

Výsledkom však bolo, že viaceré zabehnuté a dobre fungujúce združenia dostali negatívnu hodnotiacu správu a mnohé narýchlo založené bez výsledkov zase áno. A nikto nevedel vysvetliť prečo.

Ako to bude

G. Matečná včera predstavila nové riešenie: Stanovia sa nové kritériá a zopakuje sa celý hodnotiaci proces. Hodnotiť sa budú spomínané stratégie - tie, ktoré už žiadatelia odovzdali. Všetky združenia by mali mať rovnaké šance - tie, ktoré dostali negatívnu, aj tie, ktoré dostali pozitívnu hodnotiacu správu. Pre tie s pozitívnou správou je teda nové rozhodnutie ministerky nepriaznivé, lebo doteraz žili v tom, že granty dostanú. Teraz sa ich projekty budú hodnotiť nanovo podľa nových kritérií. “Ak stratégia, ktorá v prvom kole získala pozitívnu hodnotiacu správu projektového zámeru, nesplní tieto požiadavky, nebude jej pridelený štatút MAS,” vysvetlil Michal Feik z tlačového odboru rezortu.

Kritériá ešte nie sú známe, no mal by sa v nich zúžiť priestor na subjektívne rozhodovanie. Stanoviť sa majú minimálne požiadavky na kvalitu stratégie. Kritériá budú súčasťou novej výzvy, ktorú chcú vyhlásiť v druhom kvartáli tohto roka a vyhodnotiť v treťom kvartáli.

Pozitívne je, že na získanie grantu nemusia mať napokon vplyv 100-tisícové úplatky, o ktorých sa v tejto súvislosti hovorilo. Ďalším dôležitým výsledkom bude pokrytie väčšieho územia. „Odhadujeme, že benefitovať budú prijímatelia na území s plochou 40-tisíc kilometrov s odhadovaným počtom 3,1 milióna obyvateľov a 2 400 obcí,“ uviedla v tlačovej správe G. Matečná. Pôvodne mal byť počet obyvateľov na podporenom území polovičný.

Ako to malo byť pôvodne

Krátko potom, ako G. Matečná nastúpila do funkcie, agrodotácie začala preverovať Európska komisiu. Hrozilo, že Slovensko príde o eurofondy. Ministerstvo pod novým vedením preto viaceré výzvy zrušilo. V súvislosti s MAS-kami bolo k dispozícií viacero riešení. Žiadne nebolo ideálne. Bolo sa treba vrátiť o niekoľko krokov späť. Rezort sa nechcel vrátiť úplne na začiatok, lebo by stratil viac času.

V októbri výzvu pre MAS-ky prekvapujúco zrušil. TREND vtedy túto skutočnosť nesprávne interpretoval ako zrušenie celého procesu. Ministerstvo však neskôr vysvetlilo, že táto grantová schéma pozostáva z dvoch výziev. Jednu zrušili, no druhú, tú podstatnejšiu nechali v platnosti. V realite to malo znamenať to, že žiadatelia, ktorí dostali pozitívnu hodnotiacu správu, mali získať aj dotáciu. A tie s negatívnou správou mali čakať na vyhlásenie novej výzvy.

Dôvodov, prečo sa napokon rozhodli inak, je viac. Ministerstvo v tlačovej správe uviedlo, že sa tak stalo po diskusii s odbornou verejnosťou. Podľa informácií TRENDu sa tak stalo okrem iného po tlaku Združenia miest a obcí Slovenska. Ďalším dôvodom malo byť vyšetrovanie NAKA.

 

Zdroj: https://www.etrend.sk/ekonomika/dotacie-na-rozvoj-vidieka-vyhodnotia-nanovo.html